Srpski Engleski
0.00
Vi se nalazite ovde > Naslovna  >  Brendovi  >  Paraćinka

Brendovi

Paraćinka

Video

A.D. „Paraćinka” je osnovana 1924. godine kao manja radionica, pod imenom “Braten”, koja je proizvodila ratluk, žele i bombone.

Krajem 20-tih godina prošlog veka bila je zvanični dobavljač kraljevske porodice Karađorđević. Od tada pa do danas, radom i zalaganjem mnogih generacija učinjeno je sve da se sačuva kvalitet proizvoda i opravda tradicija.

Sredinom 60-ih godina firma se ubrzo razvija i prerasta u industrijsko preduzeće sa savremenijom tehnologijom, uz kontinuirano inoviranje.

Paraćinka je 70-ih počela sa proizvodnjom žvakaćih guma u više vrsta i oblika, a koje i danas proizvodi i prodaje kao jedini domaći proizvođač.

Krajem 80-tih, „Paraćinka”  je među prvim preduzećima koja su prerasla u akcionarska društva uključenjem najvećeg broja radnika u akcionare.

Uporedo sa ostvarivanjem poslovnih rezultata, Paraćinka ima aktivan odnos u podršci raznim vidovima kulturnih, sportskih i prosvetnih aktivnosti u opštini kao i u velikom broju humanitarnih akcija.

Od 05. septembra 2011. godine kompanija „Silbo” d.o.o. Beograda postala je većinski vlasnik A.D. „Paraćinka” Paraćin, pri čemu je stekla vlasništvo u iznosu od 80%.

U svom vlasništvu Paraćinka poseduje 33,58% vlasništva Fabrike čokoladnih proizvoda A.D. „Čokolend” iz Paraćina.

www.paracinka.rs